Molekula nesmrtnosti

RESVERATROL, ki mu pravijo kar molekula prihodnosti, je po raziskavah sodeč zaslužen za pozitivne učinke kot so zaviranje staranja, odpravljanje kronične utrujenosti, preprečevanja rakavih obolenj in izboljšanje odpornosti. Velja za enega najmočnejših antioksidantov in je veliko učinkovitejši od vitamina C ali Q10. V naravi ga najdemo v grozdju, rdečem vinu, arašidih, čokoladi, goji jagodah in borovnicah. Najboljši vir resveratrola pa je korenina japonskega dresnika.

V raziskavah mariborske fakultete za kemijo so med drugimi učinki dokazali tudi antikarcinogene (protirakave) učinke. Na resveratrol sicer ne moremo gledati kot na zdravilo, ki zdravi raka, ampak bolj v smeri preprečevanja nastanka te bolezni. Poleg tega, kot kažejo raziskave, deluje protivnetno ter varuje srčno-žilni sistem, saj inhibira nastanek krvnih strdkov, kar prepreči  srčno ali možgansko kap. Preprečuje in zdravi pa tudi sladkorno bolezen.

Lahko bi ga poimenovali kar molekula nesmrtnosti, saj resveratrol vpliva na delovanje telemore, konce kromosomov, ki jih podaljša, kar zavira staranje. Učinki so podobni, kot pri stradanju oz. kalorični restrikciji, ki dokazano podaljšuje življenje.

Da dosežemo vse omenjene blagodejne učinke, pa bi bilo potrebno zaužiti kar 200 mg čistega resveratrola na dan. To pa je praktično nemogoče, saj bi to pomenilo zaužitje ogromnih količin živil, ki  vsebujejo to molekulo. Zato ga je najbolje zaužiti kot prehransko dopolnilo v obliki kapsul. Strokovnjaki priporočajo redno jemanje, saj negativnih stranskih učinkov ni.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja